Wij brengen nieuw leven in de bodem - Nieuw bodemleven creëert extra humus

Wij brengen nieuw leven in de bodem

“We verkopen geen wondermiddelen, maar het valt ons en onze klanten wel op dat er flinke positieve resultaten te behalen zijn met het gebruik van onze producten”, zegt René den Boer, oprichter en eigenaar van Crehumus uit Emmeloord.
Met haar producten brengt Crehumus letterlijk nieuw leven in de bodem.
“Onlangs mochten we dan ook onze 400ste afnemer verwelkomen”.

Nederlandse bodem

De belastingdienst vindt dat je niet mag afschrijven op grond, omdat ze het zien als “een niet slijtbaar productiemiddel”.

Hoe terecht is deze stelling?

Het wordt steeds duidelijker dat de intensieve bouwplannen, toenemende mechanisering, en het vele gebruik van synthetische chemie in de moderne landbouw hebben geleid tot verarming en verschraling van de bodem. Het gevolg is verslemping en verdichting van de bodem. De bodem is steeds moeilijker te bewerken, waardoor steeds zwaardere machinerie moet worden ingezet wat het probleem alleen maar versterkt. Daarnaast worden de kosten steeds hoger door het gebruik van meer en zwaardere machines en het toegenomen brandstofgebruik. Ook wordt de flexibiliteit kleiner, want om de kosten enigszins in de hand houden moet vaker een beroep worden gedaan op de loonwerker.

De Nederlandse bodem is in de laatste decennia steeds zwaarder belast. Letterlijk, door het gebruik van zwaar materieel, wat leidt tot verdichting van de bodem, maar ook het gebruik van vele soorten van chemie trekt een zware wissel op de staat van de Nederlandse bodems.
Crehumus wil met haar concept en producten een bijdrage leveren aan de verbetering van boven-genoemde problemen en telers van alle gewassen op een structurele manier helpen met het verbeteren van hun teelt- en bedrijfsresultaten.

Product

Den Boer heeft zich tijdens een verblijf van 2 jaar op een Frans akkerbouwbedrijf onder andere bezig gehouden met bodemverbetering. Tijdens deze periode leerde hij de producten van producent Sobac kennen en zag de positieve effecten ervan in de praktijk. Het product is ontwikkeld in Frankrijk en is daar al 30 jaar succesvol.

Sinds 2013 brengt Crehumus de productvarianten, Bactériosol® en Bactériolit® ook in Nederland op de markt. Het concept bestaat uit een mengsel van honderden micro-organismen die betrokken zijn bij de bodemprocessen en de groei van plantenwortels, microleven om de structuur, de vruchtbaarheid en de gezondheid van de bodem te verbeteren.

‘Eén van de belangrijkste effecten op de bodem is de productie van humus, waardoor het klei-humuscomplex wordt vergroot’, legt Den Boer uit. ‘Hierdoor verbeteren de structuur en de vochthuishouding van de grond en wordt de benutting van meststoffen verhoogd’.
Overigens verbeteren niet alleen de processen in de bodem. Ook de wortels van de gewassen profiteren ervan, met een betere groei en hogere opbrengst als positieve gevolgen.
In bijvoorbeeld de lelieteelt is intussen gebleken dat er minder chemische middelen hoeven worden ingezet of zelfs achterwege kunnen blijven. Omdat er iets aan de bodem wordt toegevoegd profiteren uiteindelijk alle gewassen in het bouwplan.’

Praktijk

In de praktijk zorgen de sterkere beworteling en de verbeterde bodemprocessen voor een hogere opbrengst. In diverse gewassen – onder meer winterpeen – wordt daarnaast de productkwaliteit sterk verbeterd, zodat de netto-opbrengst zelfs spectaculair toeneemt. Dit wordt bevestigd door onderzoek in zowel Frankrijk als Nederland.
Overigens is het Crehumus concept zowel in de reguliere als in de biologische landbouw toepasbaar.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor een betere bodem onder jouw bedrijf?
Bel met 088-18 80 600

CreHumus Proefvergelijking Stappenplan

Download het GRATIS Stappenplan

De beste manier om er achter te komen of het in jouw situatie werkt: leg een vergelijking aan op je eigen bedrijf en ervaar zelf de voordelen van het gebruik van Bacteriosol® en Bacteriolit®.
Abonneer je op de Crehumus Updater en ontvang het uitgebreide GRATIS Stappenplan om je eigen unieke vergelijking aan te leggen.

Je ontvangt van ons de komende tijd een aantal emails over hoe je een belangrijke bijdrage kan leveren aan een meer vitale bodem op een natuurlijke manier. Wil je dit niet, dan kan je in elke email jezelf uitschrijven. Weet wat je mist 🙂

Laat een bericht achter: