Duurzaamheidsbokaal 2018 voor Crehumus - Een betere bodem onder je bedrijf!

Duurzaamheidsbokaal 2018 voor Crehumus

EMMELOORD - De duurzaamheidsaward van Noordoostpolder is dit jaar toegekend aan Crehumus in Emmeloord. Het bedrijf is gespecialiseerd in biologische bodemverbetering en plantversterking.

Ondernemer René den Boer kreeg de bokaal vrijdagavond 13 oktober uitgereikt door wethouder Anjo Simonse na het symposium van de Pioniers van de Toekomst, dat werd gehouden in Aeres MBO Emmeloord.

‘Een man uit Noordoostpolder, die vanwege zijn liefde voor de wijnbouw met zijn gezin naar Frankrijk trok. Maar hij ontdekte daar iets unieks om het bodemleven van organisch materiaal te voorzien. Die kennis heeft hij mee teruggenomen naar Noordoostpolder’, zo introduceert de wethouder Den Boer.

Wijnbouw

Crehumus staat voor ‘creëert humus’, licht Den Boer toe. ‘Het gaat om een unieke mix aan micro-organismen die organische stoffen transformeren in humus. Die wordt stabiel, trekt in de bodem en trekt voedingsstoffen aan die beschikbaar blijven voor de planten. De structuur en de vochthuishouding van de bodem worden beter en de opbrengst neemt toe.’

Op de vraag van Simonse waarom de producten al 35 jaar in Frankrijk benut worden en pas sinds een paar jaar in Nederland, antwoordt Den Boer: ‘Het is niet de makkelijkste weg. Je moet anders gaan denken, meer in termen van organisch en minder in chemisch. Maar het kan en we zien dat die weg steeds meer wordt ingeslagen, ook qua wet- en regelgeving.’

De wisselbokaal is bedoeld als stimulans om door te gaan met het baanbrekende werk. Den Boer is er blij mee, ‘maar ik heb het niet alleen gedaan. Crehumus is een team van medewerkers’.